Thursday, December 27, 2012

REBAT RM200 Hanya Untuk Henphone 3G berharga RM500 Ke Bawah Sahaja ?? ... LOGIKKAH ?!?

Aku terbaca dari sumber media pembangkang yang mempertikaikan pemberian rebat RM200 kerajaan Dato Sri Najib dalam belanjawan 2013 hanyalah kepada telefon 3G bernilai RM500 ke bawah sahaja ... Apa kata anda ? Logikkah begitu ?

Aku belum sempat study lagi bab harga henphone 3G terkini di pasaran yang bernilai RM500 ke bawah, tetapi sebagai rujukan awal kita semua , apabila aku google mencari harga henphone 3G dalam internet, aku terjumpa satu link ni : http://arib2020.blogspot.com/2011/06/buying-guide-5-smartphone-android-bawah.html   (To blogger Arib; aku mohon tumpang siarkan link blog brader ini yer & imej dari blog tuan Mr.Arib2020 TQ Bro!)

Link blogger tersebut ada memaparkan harga 5 jenis henphone 3G bawah RM500 pada waktu posting tersebut disiarkan (tak salah aku telah tersiar pada JUN 2011 dulu).

Hmmm ... pada hemat aku, ada tu memang ada henphone 3G yang boleh dapat harga di bawah RM500 sekarang ni, tetapi kalau kerajaan letakkan hadnya lagi sedikit 'tinggi' kepada nilaian maksima henphone 3G untuk layak dapat rebat tu, aku rasanya lagi BAGUS.

Setidak-tidaknya kerajaan Dato Najib letaklah maksima harga layak tu sekitar RM850 - RM1100 ke ?


Apa pendapat anda semua rakyat Malaysia khasnya belia (umur  21 tahun hingga 30 tahun & berpendapatan bulanan RM3000 ke bawah.) ??? Sila beri pendapat anda - tak kira anda menyokong kerajaan atau membangkangnya, silakannnn yerr ....


AloQStaQ
KHAMIS
3:13 Ptg

10 komen:

Anonymous December 27, 2012 at 3:37 PM  

umnoGOK..

Anonymous December 27, 2012 at 5:04 PM  

adat manusia..memang tak penah cukup dgn apa yg diberi...

Anonymous December 27, 2012 at 5:37 PM  

salamz,
rasanya cukup kot, mana mana yang dah cukup mampu kena la beli tanpa subsidi..
rebate hanya utk yg kurang berkemampuan.
tq

MELAYUJATI December 27, 2012 at 5:57 PM  

Harga telefon kena ada syilingnya, kalau tidak, pekedai akan main harga pulak dan 200 rebat tu tak bermakna kerana tenggelam dalam permainan harga ni, contoh kalau phone harga biasa 1800 bila ada rebat dia naikan harga 2000 jadi pimai pimai tangtu jugak yang kaya penjual telefon jugak, ada betul ke itu pandapat saya je....

Aliffnajmi December 27, 2012 at 6:16 PM  

Bagi aku logik kjaan bagi BANTUAN utk sematfon bwh RM500 sbb dlm pasaran mmg ada sematfon dlm lingkungan harga mcm tu.

Boleh la diumpamakan, berilah bantuan hanya pada org yg nak beli Myvy sbb bagi org yg teringin beli BMW sepatutnya tak perlukan bantuan.

Anonymous December 27, 2012 at 6:44 PM  


Menteri2 duk guna handphone rm500 ke atas..rakyat bagi rebat rm200 utk hp Maksimum rm500 .... hP skrng bukan HP dulu ...HP skrng harga mau2 RM1000 itupun kire brand baik lah...kalu x dengan rebat rm200 baik beli hp brand Cina....esok beli...pakai 2 3 hari jahanam...APTB

Anonymous December 27, 2012 at 6:57 PM  

Najib bangsAT
penipu rakyAT
BN bangsAT
penipu rakyAT
Najib bangsAT
penipu rakyAT
BN bangsAT
penipu rakyAT
Najib bangsAT
penipu rakyAT
BN bangsAT
penipu rakyAT !!! ... UMNGoK

usin December 27, 2012 at 7:15 PM  

kenapa dihadkan rm500 ke bwh shj? ada sebab la bro. rebet yg diberi adalah bantuan kpd yg memerlukan. memikirkan bahawa ledakan sumber maklumat maya semakin hebat, kerajaan nk bantu kpd yg memerlukan. kalau dh mampu beli yg hebat berharga ribu riban, masih perlukah rebet? soal adakah smartphone berharga bawah rm500, carian di internet bersepah-sepah. bukan model cap ayam bro. nokia, samsung, sony ericcson. kalau sanggup beli yg buatan malaysia punya, csl lg murah. ketepikan komen2 pencacai2 pr yg kebanyakannya makanan ruji mereka dh bertukar dari nasi kpd fitnah, umpat, keji, tohmah, maki hamun dan sewaktu dgnnya...

Pengundi Baharu December 27, 2012 at 8:15 PM  

pakataNGOK detected

Anonymous December 28, 2012 at 6:24 PM  

Yup, setuju dgn Usin. Rebat diberi sbg bantuan kpd yg kurang mampu utk sekurang-kurangnya boleh memiliki sebuah smartphone. Bg yg suah mampu tidak perlu dibantu.
Dan yg penting rebat ini diberi kpd semua golongan baik penyokong kerajaan atau pembangkang. Tidak seperti isu elaun ibu tunggal di Selangor apabila mereka diminta buktikan yg mereka mengundi PR pd PRU12 yg lalu utk membolehkan mereka menuntut elaun tersebut. Yg tidak mengundi tidak layak dibantukah?

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP