Tuesday, December 27, 2011

KEMPEN "SELAMATKAN SURAU SALIHIAH" ALOR SETAR ... JOM PI PROGRAM "MUNAJAT PERDANA" 31 DISEMBER 2011 (SABTU) !!


Mohon bersama-sama kita hebahkan,
PROGRAM MUNAJAT PERDANA
"Selamatkan Madrasah/Surau Salihiah"
,
Alor Setar Kedah Darul Aman ;
Pada 31 Disember 2011 (Sabtu)

bermula Jam 12 Tengahari sehingga 5 Petang.


Bertempat di Surau Salihiah, Kanchut - Jalan Tambang Badak, Alor Setar.

Pengisian Program :

1- Solat Zohor dan Solat Hajat Berjamaah.
.
2- Tazkirah Khas "Kemuliaan Berjihad" Oleh Al-Ustaz Fathul Bahri Mat Jahaya (Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda UMNO (ILMU))
...
3- Alunan Marhaban dan Selawat Nabi oleh Anak-Anak Yatim
.
4- Kenduri Rakyat
.
5- Kempen mengumpul tandatangan orang ramai tanda sokongan terhadap Surau Salihiah.

SELURUH MUSLIMIN & MUSLIMAT DIJEMPUT HADIR BERAMAI-RAMAI BERSAMA KELUARGA. (SILA BAWA TIKAR SEJADAH BERSAMA)



Bersama-sama kita BERJIHAD Selamatkan Rumah Allah daripada dirobohkan semata-mata untuk sebuah Shopping Kompleks !!!

TAKBIR !  ALLAHU AKBAR !



PETA KE LOKASI SURAU SALIHIAH :


TARIKH DIJANGKA PEROBOHAN SURAU INI : 
AWAL TAHUN 2012


SURAU SALIHIAH INI AKAN DIROBOHKAN OLEH: 
KERAJAAN PAS KEDAH



AloQStaQ
27 Disember 2011
Selasa
11-01 Pagi

20 komen:

Anonymous December 27, 2011 at 11:24 AM  

Aku ni orang alor staq dan rasa2nya aku lebih mengetahui kedudukan surau ini.Memang lah merobohkan surau itu satu tindakan yang todak wajar tapi untuk makluman semua sehingga kini tinggal berapa kerat orang Islam dikawasan tersebut.Kiri kedai perabut dan kanan kedai kereta 2nd hand.Berapa ramai yang pergi berjemaah disurau tersebut.Baik juga cadangan untuk membina semula surau ini dikawasan yang lebih ramai penduduk beragama Islam. Jangan jadikan perkara ini isu politik kerana saya tengok muka2 yang dok sembang kuat pun bukannya orang situ.Buat lah apa pun asalkan perkara itu baik.Assalammualaikum

AloQStaQ December 27, 2011 at 11:39 AM  

kepada Anon ; December 27, 2011 11:24 AM ...

Aku pun orang Aloq Staq. Aku pun biasa beberapa kali bersolat di situ.

Tapi pendirian aku sedikit berbeza dari persepsi hang bro!

Aku tak setuju langsung perobohan surau ni sebab ;

1- Ini adalah surau Wakaf. Seeloknya tidak dirobohkan atau di ganti di tempat lain. Apa saja alasan MB Kedah Haji Jijan pasal Wakaf Khas tu, aku tak mau amik tau, tapi yang aku tekankan adalah PEROBOHAN SURAU INI ADALAH UNTUK BUAT SHOPPING KOMPLEKS ! IANYA BERBEZA JIKA PEROBOHAN INI ADALAH UNTUK BUAT SEKOLAH TAHFIZ / TAPAK MASJID / RUMAH ANAK YATIM / RUMAH ORANG2 TUA / SEKOLAH KANAK2 CACAT / ETC,ETC ... Itu aku boleh terima. Tapi, kalau SHOPPING KOMPLEKS , aku 101% TAK BOLEH TERIMA.

2. Kenapa PAS terlalu hipokrit dalam hal urusan Islam ? Kalau dulu, PAS akan berteriak bertakbir dan memaki hamun UMNO jika ada surau dirobohkan, kini sejak PAS bersekongkol dengan PKR & DAP, dah jadi lain ... Cuba amik contoh mudah, betapa kaum India beragama Hindu mempertahankan Kuil mini mereka ditepi jalanraya ... Korang percaya tak, diorang akan pertahankan semua kuil mereka tak kira besar, mahupun kecil, mahupun kuil seciput kat batang banir pokok di tepi jalanraya sehingga titisan darah terakhir mereka ! Sehinggakan kekadang tu memaksa kontraktor besarkan jalanraya kena buat pelan baru untuk elak kuil mini mereka dirobohkan !? ... Pelik betul PAS sekarang.

Aku amat pelik ...

Jangan la dok susah hati pasai tak berapa kerat orang mai sembahyang kat situ sebelum ni ...

InsyaAllah lepas adanya Shopping Kompleks kat sebelah dia nanti, PASTI ramai yang akan pegi sembahyang kat situ ! InsyaAllah ...

Lagipun Surau Salihin tu sekarang dah TOP dan GLAMER ... InsyaAllah akan ada jemaah ramai selepas ni !

JANGAN LA ROBOHKAN SATU MERCU TANDA ISLAM KITA WALAUPUN IANYA HANYA SEKADAR SURAU KECIL ! ...


AloQStaQ

PemikirpolitikJerantut December 27, 2011 at 11:48 AM  

Salam.., mohon Link,
http://pemikirpolitikjerantut.blogspot.com/

Anonymous December 27, 2011 at 11:51 AM  

aku sokong pendapat aloq staq admin! padat dan lengkap ! point mantap & terbaek broooooo !

semua blog patut gunakan alasan admin kat atas tu untuk pertahankan surau kecil ni. demi Islam !

the best !

- Jahadi Hj. Ahmad.

Anonymous December 27, 2011 at 11:59 AM  

nak roboh tu tak apa....tapi kena ganti dengan surau baru berasingan dari bangunan shopping kompleks tu.jangan sekali-kali buat surau di ground floor shopping komleks kerana itu akan merendahkan martabat surau yang asal dan surau macam tu nampak no class bro..mukhriz cakap tu betoi walaupun dia tak mengaji di al-azhar.mukhriz nampak lebih cerdik dari mb kedah ,walaupun dia orang muda tapi dia tak bingai

JKKK Kota Sarang Semut December 27, 2011 at 12:05 PM  

anon 11:24 : Hangpa ni bangsa apa pun aku tak tau....kalau kena kat hangpa semua boleh...balas b@r#t bini orang pun boleh kalau pemimpin hangpa yang buat!!!

Anonymous December 27, 2011 at 12:05 PM  

roboh surau tu aku tak kisah bro.tapi ganti dgn surau yang lebih elok.jangan sekali2 bina surau di ground floor shopping kompleks.,seolah2 mb kedah merendahkan taraf rumah allah .contoh yang paling elok ,buat macam pusat dakwah tepi city point tu.

Budak Sekolah Kancut 1962 December 27, 2011 at 12:19 PM  

AloQStaq.

Berapa kali hang dah pi solat kat surau tu. Hang ambil contoh dua tiga biji kedai dekat surau tu saja.

Aku sebenarnya terbau orang sedang mengampu puak yang hendak merobohkan surai ini.

Bila hang kata berapa kerat saja yang guna surau tu, aku pun hairan juga.

Dari surau papan berbumbung nipah sampai dah jadi 2 tingkat kemasan simen sapa yang dok pi perbesar surau tu. Hantu Raya kut.

Surau tu tetap dengan program dan aktivitinya.

Walauoun orang dekat tak ramai namun orang luar sentiasa sampai untuk mengimarahkannya.

Persoalanya, pasai apa nak sangat roboh surau ni. Apa muslihat.

Bila aku kata PAS dah menyeleweng bila bersahabat dengan DAP & PKR hangpa marah.

Hakikatnya ini lah yang berlaku. Sudah terang lagi bersuluh.

Ingat Ostat sebagai pemimpin yang mendakwa memperjuangkan Islam hang mesti bertanggung jawab atas tindakan hang.

Hangpa selalu tuduh orang lain jahil agama nah hangpa yang cerdik agama boleh buat apa.

Anonymous December 27, 2011 at 12:54 PM  

Kalau surau tu asalnye wakaf; Hamba Allah yang mewakafkan surau harapkan semoga pahala yang berpanjangan. Tapi kalau shopping komplek tu ade maksiat (Kedai video game, 4-D, kedai makanan /minuman tak halal ... ade pasang colok masa buka kedai etc.); kan ke kesian kat orang tu. Kalau buat untuk maslahat umum macam sekolah, balai polis (Macam KL- Dang Wangi), hospital ke ok. Tapi bukan As-Souq (Pasar) tempat banyak maksiat dan tipu daya setan.

Mohd December 27, 2011 at 12:55 PM  

Ini semua adalah sandiwara MB Azizan.
Dia sedar bhw orang Melayu Kedah dah tidak lagi menyokong PAS.
Bila dekat nak PRU13 nanti, Azizan akan pusing 180 darjah dan mengumumkan bhw PAS tak jadi nak roboh surau tsb dgn harapan orang Melayu akan balik menyokong PAS.
Kalau tak percaya, tunggulah dan lihat ..........

zainaros December 28, 2011 at 8:06 AM  

Pokoknya bila kita orang Islam menghalalkan surau diroboh tindakan ini akan menjadi 'precedence' . Ini bermakna diatas nama pembangunan mesjid pun boleh dirobohkan. Jika tampuk pemerintahan disebuah negeri dipegang pemimpin agama lain tanpa segan silu lah mesjid dirobohkan untuk pembangunan jika dirasa perlu. Kita harus jadikan mesjid dan surau 'sacred' agar ia tidak boleh disentuh oleh sesiapa saja.

masalodeh December 28, 2011 at 9:17 AM  

Anon 11:24 tolong buka mata sikit....
cuba pi tengok di jalan sidam kiri ke kulim/pdg serai...terdapat dua kuil hindu di situ di atas tanah estate....mana ada penduduk hindu di situ...estate nak roboh kuil tersebut pada tahun 1980an...bantahan dari seluruh penganut hindu semalaysia...kuil kekal hingga sekarang....masjid besi putrajaya....hanya pejabat di sekelilingnya, tak ada kawasan perumahan, kenapa anon 11:24 tak pertikainya...kalau dah Melayu bangsat PAS memang itulah pendangannya tentang Islam...tapi apa yang PAS buat semuanya ok...bila orang lain buat tidak ikut islam konnonnya....realistiklah sikit....

Anonymous December 28, 2011 at 9:50 AM  

Kalau aku biarkan saja Ust Azizan robohkan surau tersebut kerana tentu kita akan tengok berduyun-duyun orang masuk UMNO/BN .Kan best tu

Pakteh December 29, 2011 at 8:23 AM  

Pakteh berpendirian sama seperti AloqStaq
Kita bukan menghalang pembangunan malah begitu banyak tanah wakaf yang belum dimajukan untuk manfaat ekonomi umat Islam. Pakteh pernah sarankan kepada Setpol MB Kedah, sekiranya PAS berjaya bangunkan tanah2 wakaf yang berlambak di Kedah ni, Pasti Kedah kekal milik PAS.
Sayangnya yang menjadi pilihan PAS kini ialah bangunkan tanah wakaf yang tersedia sebuah surau dengan kompleks beli belah.
Buat Anon December 27, 2011 11:24 AM, Mungkin anda boleh menilai semula perkiraan anda.

Buat Anon December 28, 2011 9:50 AM: UMNO boleh biarkan surau diroboh dan berduyun2 org join UMNO tetapi apalah maknanya ahli parti bertambah tetapi sebuah surau di tanah wakaf milik melayang berganti shooping compleks.???

paktam@ December 30, 2011 at 2:52 AM  

>cakap banyak aku tak mau...sebab aku xmengaji kat azhar!!
>tapi yg aku boleh kata kat puak khawarij ni...hampa pelaq...dajai..hampa saja yg betoi..org len salah!!
>hampa saja yg mgaji kat uni azhar...org len xmgaji kat situ...so hampa pandai la....pandai butuh hampa...!!!pelaq betoi hampa ni!!
>sori bro(aloq setaq blogger)... aku dah xtahan ...pedih dan sayu sangat hati ini..bila depa nak roboh madrasah salihiah!!

Drakulla December 31, 2011 at 4:08 AM  

Salam Tuan, sudi link kan :
http://bandar-penawar.blogspot.com/

Anonymous December 31, 2011 at 5:58 AM  

PAS Bangang

Anonymous December 31, 2011 at 10:08 PM  

perkara mudah macam ni pun azizan tak reti pikir buruknya.sia-sia ada ijazah al-azhar. dah sah ,azizan ni orang lemah fikiran.agaknya dia ni terlalu kuat melancap kot.

Anonymous January 2, 2012 at 3:13 AM  

http://www.sinarharian.com.my/edisi/utara/exco-perjelas-isu-madrasah-1.15793?fb_comment_id=fbc_10150481604227368_20219088_10150481950617368#f1ac348cb4

JOM PAKAT2 BACA SAT... :)

bend February 26, 2013 at 11:35 PM  

PENJELASAN ISU MADRASAH SALIHIAH, KANCHUT
http://goo.gl/kIBD8

  © Blogger template 'Solitude' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP